Over Atlas Argan

Over atlas argan

Atlas Argan Company te Leiden

Wat fijn dat je een bezoek brengt aan de website van Atlas Argan Company. Mijn naam is Saïd (Ben Ali) Mohamed. Ik ben een zoon van een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader. Mijn vader en de rest van mijn Marokkaanse ouders en voorouders komen uit het Sous gebied, waar zij al meer dan 200 jaar wonen en laat dat nou precies het enige gebied ter wereld zijn waar de arganvruchten groeien. Van een oudtante heb ik de kneepjes van het vak geleerd in het roosteren voor de verwerking tot culinaire arganolie. Zij heeft mij onder andere geleerd hoe de zaden geroosterd worden. Mijn tante leerde mij ook hoe ik de cosmetische arganolie kan bereiden zonder verlies van essentiële stoffen die rijkelijk aanwezig zijn in arganolie. En zij heeft mij geleerd het onderscheid te maken tussen goede arganzaden en minder goede zaden. Door direct contact met de boeren en dankzij de nodige kennis is het mogelijk om de beste zaden te selecteren en in te kopen.

Met al deze kennis ben ik jaren bezig geweest om schonere en betere olie te ontwikkelen zonder dat de smaak van de olie verloren gaat. In plaats van met een steen of een stalen trommel doen wij het roosteren door middel van hete lucht waardoor de authentieke smaak behouden wordt. Dankzij onze speciaal ontwikkelde oliepers en een oliefiltersysteem is het nu mogelijk om onder zeer lage temperatuur arganolie te persen. Naast culinaire arganolie wordt er natuurlijk ook arganolie voor cosmetische doeleinden geproduceerd.

VAN BOER TOT PRODUCT: ZO DOE WIJ HET:

Rechtstreeks ingekochte zaden

We kopen rechtstreeks van de boeren en wij betalen de boeren beter dan de reguliere marktprijs aangezien er geen sprake is van tussenhandel. Wij krijgen daar voor de beste arganzaden van de beste gronden. De arganzaden worden zo kort mogelijk voor transport ontdaan van hun zeer harde schil. Dat wordt gedaan omdat te veel blootstelling aan effecten van buitenaf de kwaliteit van de zaden kan beïnvloeden. Er worden zaden ingekocht om vervolgens door ons verwerkt te worden tot arganolie. In Nederland is dit het enige bedrijf dat zelf de zaden perst. Hier is voor gekozen, omdat er door massaproducenten vaak water toegevoegd wordt om de olie van de zaad resten te scheiden, waardoor de kwaliteit en houdbaarheid vermindert. En bij hand geperste arganolie gebeurd dit verwateren altijd.

Wij persen en filteren in Nederland

Het persen en vervolgens filteren gebeurt allebei in onze fysieke winkel in de Morsstraat in Leiden. Onze pers is ontwikkeld in samenwerking met een Duits bedrijf, net als onze filterpers. De zaden worden koud geperst, dat houdt in dat de zaden onder de 60 graden Celsius worden geperst. Worden de zaden onder een hogere temperatuur geperst, dan verliest de olie kwaliteit en smaak. Na het persen  moet de arganolie twee dagen bezinken om vervolgens te kunnen worden gefilterd. Het filteren gebeurt door de arganolie onder druk door de filter te persen met een medische compressor. Het resultaat: een maagdelijke heldere arganolie. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van massaproductiemethoden, gaat er niets verloren aan de werkzame stoffen waardoor er kwalitatief zeer goede arganolie ontstaat.

Verpakken van Arganolie

Het verpakken gebeurt op dezelfde locatie en wordt meteen na productie van de arganolie gedaan. Op onze cosmetische producten staat de pers datum, dus niet de “ten minste houdbaar tot” datum. De houdbaarheid van arganolie is ongeveer een jaar, dat ligt aan factoren als zonlicht, zuurstof en temperatuur. De cosmetische arganolie wordt verpakt in airless bottles waardoor er geen zuurstof bijkomt en de arganolie langer goed blijft. Zo bent u er zeker van dat de arganolie vers bij u aankomt.

Verkoop en verzending

Onze arganolie wordt verkocht in deze webwinkel en onze winkel aan de Morsstraat in Leiden. Hier worden tevens de pakketten voor verzending klaar gemaakt. De langste reis die de Atlas-olie maakt is van de Morsstraat in Leiden naar uw adres.