Hoe Thuis Te Genieten Van De Weldaad Van Een Marokkaanse Hamam?

Hamam thuis

Er is weinig fijner dan even uitgebreid de tijd voor je zelf kunnen pakken.

Gewoon…thuis, waar  je alles fijn bij de hand hebt en waar je met een beetje geluk ook nog een klein dutje kan doen voor je weer de drukke wereld in stapt.

Natuurlijk kan je gewoon in bad gaan maar waarom zou je het niet een keertje iets exotischer aanpakken met een Marokkaanse hamam?

 

Wat is een hamam?

Een hamam is een typisch Arabische traditie die het lichaam en geest reinigt. In Marokko is het gewoon dat iedereen een paar keer per week naar de hamam (wat dus eigenlijk een openbaar badhuis is) gaat om zich uitgebreid in te zepen, zich te laten scrubben, maar ook, niet onbelangrijk, om uitgebreid te roddelen met buren, vrienden en familieleden…

In Marokko zijn de hamams afgeleid van de oude Romeinse badhuizen maar aangepast aan de vereisten voor de rituele reiniging volgens de Islam. Dat is bijvoorbeeld waarom ze in hamams geen dompelbaden hebben maar werken met stromend water.

 

De thuishamam: wat heb je allemaal nodig?

Natuurlijk gaat er weinig boven een bezoekje in een echte hamam maar gelukkig kan je met een beperkte inspanning en investering de ervaring thuis heel goed nabootsen.

Dit is wat je allemaal nodig hebt:

  • Een paar uur waarin je even helemaal niks hoeft
  • Een flesje cosmetische arganolie
  • Olijfzeep verrijkt met arganolie
  • Een scrubhandschoen en een loofah waarmee je ook je rug kan scrubben
  • Een kom (om water mee te scheppen)
  • Een (waterdicht) krukje of stoel voor in de badkamer
  • Kleimasker verrijkt met arganolie
  • Bodylotion (biologisch)
  • Een muziekje of tijdschrift
  • Genoeg water en (kruiden)thee om goed gehydrateerd te blijven

Zorg er van te voren voor dat de badkamer lekker warm is, dat er schone handdoeken klaar liggen en dat de wasbak gevuld is met heet water en/of dat je een emmer met heet water vult.

 

Hoe gaat de thuishamam in zijn werk?

Pak de tijd om lekker te ontspannen in de warme badkamer; keutel een beetje rond en zet alles klaar, of ga lekker zitten en sluit je ogen. Belangrijk is dat je zeker een kwartier in de warmte bent zodat je poriën goed open gaan.

HamamPak dan de kom en schep vervolgens veelvuldig warm water over je heen. In Marokko is dit een heel uitgebreid proces wat makkelijk 10 minuten kan duren. Uiteraard kan jij natuurlijk ook gewoon even onder de warme douche gaan staan als dat makkelijker is…

Pak dan de olijfzeep en zeep je van onder tot boven helemaal volledig in en ben absoluut scheutig met de zeep. Deze kan dan vervolgens helemaal intrekken terwijl jij weer even een kwartiertje van de stilte, de muziek of je boek geniet. Het grote voordeel van de olijfzeep met arganolie is dat de olie volledig in de huid trekt en ook als je zo de zeep afwast, onderhuids zijn werk nog blijft doen.

Mocht je de hamam helemaal superdeluxe willen aanpakken: pak je fles pure cosmetische arganolie en masseer 5 tot 6 druppels in je haar als een serum of een masker. Pak eveneens het kleimasker en breng dit aan op je gezicht.

Na het kwartiertje rust is alle arganolie goed ingetrokken en kan je je weer volledig afspoelen met de kom warm water (of natuurlijk de douche).

Nu begint het scrubben: een héél belangrijk onderdeel van de hamam. Normaliter wordt dit gedaan door een familielid, een vriend(in), of door een dame die je inhuurt, maar je kan dit natuurlijk ook zelf. Begin met je scrubhandschoen en wees niet bang om deze stevig in te zetten; in de normale hamams wordt er namelijk een stuk harder gescrubt dan wij gewend zijn!

Pak daarna je loofah en pak ook je rug goed aan. Spoel je daarna weer goed af en vergeet natuurlijk ook het kleimasker en de olie in je haar niet mocht je die nog niet uitgespoeld hebben.

 

Na de hamam

Het is nu een goed idee om je goed in te smeren met bodylotion maar zorg er wel voor dat je deze van te voren verrijkt met arganolie. Doe dit door simpelweg een paar druppels in je fles biologische bodylotion te gieten en deze goed te schudden.

Nu alles van boven tot onder schoon, gescrubt en ingesmeerd is, rest er weinig anders meer dan lekker verder te genieten van de ongetwijfeld rozige stemming waar je nu in verkeert!

 

Het mag duidelijk zijn dat wij trots zijn op ons product en alles wat het te bieden heeft. We werken er dan ook hard aan om de meest hoogwaardige kwaliteit arganolie te garanderen!

Nieuwsgierig geworden? Kijk eens rond in onze webwinkel of onze winkel in Leiden en ontdek voor jezelf wat de voordelen van arganolie zijn.

Terug