Tips voor mooi gezond haar!

”Tips voor mooi, maar vooral gezond haar. Vandaag een artikel om het vrouwen wat makkelijker te maken bij het kiezen van de juiste shampoo en andere haar verzorgingsproducten. Heel de dag zien we op social media, bladen of om ons heen vrouwen voorbij komen met hét perfecte haar… Zucht denken we dan ”Dit wil ik ook” Vaak denken we dat we het juiste doen om dit te realiseren, maar wat doen we nou fout?! Haren wassen is iets wat we allemaal minstens een paar keer per week doen. Een standaard ritueel van natmaken, shampooën, uitspoelen en droogwrijven of föhnen. Is het allemaal wel goed wat we doen? Vaak komt er toch meer kijken bij haren wassen en drogen dan je misschien zou denken. Het is belangrijk om daar eens over na te denken omdat de gezondheid van je haar staat en valt met de dagelijkse verzorging die je je haar geeft. Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet om het wat makkelijker te maken. CHECKLIST!”

SHAMPOO  Kies een shampoo die bij jouw haar past. Soms duurt het even voordat je erachter bent welke nou goed werkt op jouw haar. Een goede tip voor het behoud van je haar is om niet altijd af te gaan wat we in tijdschriften of tv voorbij zien komen. De zogeheten commerciële merken hebben maar één doel: VERKOPEN=WINST! Iets waar we niet bij stil staan maar wel met zijn alle intrappen. Deze shampoos zitten vol parabenen, sulfaat, siliconen, alcohol en zeep. Middelen die je haar alleen maar doen beschadigen. Het zit niet alleen in cosmetica merken, maar ook in agressieve poetsmiddelen… Ieww bahhh! Tijd om die te laten staan dus.

Sulfaatvrije, zeepvrije, siliconenvrije én alcoholvrije shampoos

Nu is natuurlijk de vraag welke shampoos zowel sulfaatvrij, zeepvrij, sicliconenvrij én alcoholvrij zijn! Om je een lange zoektocht te besparen, hieronder  een kort lijstje met shampoos die geen sulfaten (eventueel m.u.v. Sodium Coco Sulfate), zeep, siliconen of alcohol bevatten.

 • Alle shampoos van Dr. Organics (in NL exclusief verkrijgbaar bij Holland & Barrett) voorheen De Tuinen.
 • De nieuwe shampoos van Urtekram (o.a. verkrijgbaar bij De Online Drogist)
 • Grahams Natural Shampoo (ook verkrijgbaar bij De Online Drogist)
 • Timotei Organic Delight Shampoo (verkrijgbaar bij de Action)

Zijn er niet veel maar wel de moeite om ze uit te proberen. De favoriet binnen het team van Atlas is toch wel die van Dr.Organic!

Dé nadelen van sulfaatvrije shampoos
Helaas waar voordelen zijn, zijn er ook nadelen ook bij sulfaatvrije shampoos. Vooral mensen met een gevoelige en droge huid en/of droog haar zullen bij  het gebruik van een shampoo met een mild reinigende werking veel voordelen hebben. Het is namelijk rustiger voor de hoofdhuid, waardoor minder jeuk zal optreden! Een mildere reiniging kan echter tegelijkertijd een nadeel zijn voor mensen met vet haar en voor mensen die veel haarstylingsproducten of haarverzorgings- producten met siliconen gebruiken. Okee, maar waarom? …. omdat talg en siliconen lastiger weg te wassen zijn met een mild reinigende shampoo. Het is natuurlijk handig om ervoor te zorgen dat je shampoo naast sulfaatvrij dus óók siliconenvrij is! Ook je stylingsproducten.

 

Sulfaten zorgen voor het schuimeffect tijdens het wassen en wat gelijk opvalt aan sulfaatvrije shampoos is dat zij in veel mindere mate schuimen. Niet iedereen vind dat fijn, omdat veel schuim een schoon gevoel geeft. Alleen de hoeveelheid van  het schuim heeft echter niets te maken met de reinigende werking van een shampoo. Het kan zelfs een groot nadeel zijn, omdat je hierdoor al snel denkt dat je haar goed gewassen is, terwijl dit nog niet het geval is. Hierdoor blijven vaak resten van je shampoo achter op je hoofdhuid. Dit met jeuk en irritaties als gevolg of dat het haar weer snel vet word.

Sulfaatvrije shampoos kosten over het algemeen meer dan de reguliere, sulfaatbevattende shampoos.

Let op de aanwezigheid van alcohol of zeep in sulfaatvrije shampoos!

Een groot aantal van de sulfaatvrije shampoos die op de markt zijn, hebben de surfactanten in de vorm van sulfaten vervangen door alcohol of echte zeepingrediënten. Okee, …..maar kan dit kwaad?? Nou alcohol heeft net zo’n uitdrogend effect op onze huid en haar! Hetzelfde geldt voor shampoos die reinigen op basis van zeep, wat tevens kan leiden tot grauwe neerslag op het haar waardoor de glans verdwijnt en vanwege een te hoge pH-waarde huidirritatie en een hoger risico op haarbeschadiging ontstaat. Deze vormen van sulfaatvrije shampoos zijn dus eigenlijk geen verbetering voor de conditie van je haar en hoofdhuid!

Sulfaatvrije shampoos die alcohol als vervangende toevoeging hebben voor een reinigend effect  zijn onder andere de shampoos van Weleda, Logona en Sante. Het lijkt allemaal zoveel en dat is het eigenlijk ook iets waar we vaak niet bij stil staan als we voor de schappen staan. Maar eigenlijk wel iets om over na te denken. Zeker als we op langer termijn willen kijken naar het behoud van ons haar.

Enkele simpele tips op een rijtje om je haar mooi te houden tijdens- en na het wassen.

 • Was je haar niet teveel. (2x is meer dan zat)
 • Masseer de shampoo gelijkmatig over je hoofdhuid. Zo maak je dode huidcellen los en stimuleer je de bloedsomloop waardoor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen aan de haarzakjes wordt verbeterd.
 • Spoel je haar goed uit! Zo voorkom je achtergebleven shampoo resten.
 • Was je haar met lauwwarm water!
 • Gebruik bij elke wasbeurt een conditioner die het haar voedt en/of hydrateert. Spoel het vervolges met af lauwwarm water maar sluit af met koud water zodat de haarschubben zich weer sluiten.
 • Wrijf je haar handdoek droog. Doe dit voorzichtig want nat haar is gevoeliger dan droog haar. Het beste is dan ook om je haar niet te borstelen wanneer het nog nat is. De ideale borstel tip: The Tangle Teezer! https://www.tangleteezer.com
 • Het beste om je haar te laten drogen aan de lucht. Dit vergt natuurlijk wel iets meer tijd. Tijd die we niet altijd hebben. Toch met de föhn aan de slag, zorg er dan altijd voor dat je eerst een verzorgend/beschermend product aanbrengt. Gebruik bijvoorbeeld onze cosmetsiche arganolie die je haar voed én beschermt! Laat je haar dan ook een paar minuutjes even aan de lucht drogen en pas gaan föhnen als het nog net vochtig is. Je bespaart je haar dan heel wat minuutjes hete (en schadelijke) lucht. Net zoals bij het uitspoelen, sluit je het föhnen ook af met een koude föhn waardoor de haarschubben weer de gelegenheid krijgen zich te sluiten.

”Heb jij de gouden tip die we over het hoofd hebben gezien?? Deel het met ons!

Wij hopen dat we je een stukje omweg hebben kunnen helpen bij het kiezen van dé juiste shampoo!”

Liefs team Atlas

Terug